Arūnas iš „Sūrių fermos“ Palangoje įsitikinęs, kad Lietuva – ne tik krepšinio, bet jau ir sūrio šalis

Linas Jegelevičius | 2025-08-13

Parduotuvė „Sūrių ferma“ savininkas ir ūkininkas Arūnas Donėla (Laimono Tamošiūno nuotr.)

Gero, įvairaus ir ypatingų skonių sūrio nuo Joninių netrūksta ir Palangoje – Plytų gatvėje  9a, tarp vaistinės „Camelia“ ir Vynotekos, kviečia parduotuvė „Sūrių ferma“, kurioje siūlomi ne tik rankų darbo sūriai, bet ir jūrų gėrybės bei naminis vynas. Joje jus pasitiks Arūnas Donėla, parduotuvės siela ir didelis sūrių aistruolis.

„Sūrius brandino mano  protėviai ir giminės, tai turbūt tokia ir mano trauka sūriams,“ – sakė  A. Donėla.

Padedant pusbroliui, jis sūrius gamina nuo 2012 metų savo ūkyje Vilkaviškio rajone. Tiesa, kol Arūnas Palangoje, ūkiu daugiau rūpinasi jo pusbrolis, o pats jam labiau padeda, kai daugiau darbo ūkyje būna.

„Mūsų sūriai iš karvės pieno brandinti daugiau nei 12 mėnesių. Kiekvienas skonis unikalus – primena ir graikiškų riešutų skonį, tinka ir prie rausvo „Negroamaro“ vyno, juodgrūdės – intensyvus, tinka prie itališko raudono vyno „Primitivo“, turime aštrių su jelapenu džiovintais pomidorais, gryno, česnakinio, trijų pipirų, levandomis, su kmynas, ciberžole – visi unikalūs,“ – rodė į lentynas su įvairiais sūriais A. Donėla.

„Sūrių ferma“ bendradarbiauja su Sardinijos sūrių gamintojais – sūriams iš jos pasaulyje niekas neprilygsta. Parduotuvėje galima įsigyti unikalių sūrių, pagamintų iš avies ir ožkos pieno. 

„Net avies pieno sūrio su trumais, kuris yra pelnęs pirmą vietą pasaulyje dėl savo unikalaus skonio. Tai – vienas unikaliausių sūrių pasaulyje,“ – pastebi pašnekovas.

Įdomūs, ypatingo skonio ir sūriai brandinti vyne, aluje, kaštonų lapuose, vaistažolėse. 

„Turime  ir brandintų vyne, 36 mėnesius aluje, kaštonų lapuose, brandinto meduje – toks sūris yra pelnęs net  aukso apdovanojimą,“  – pasakoja Arūnas, kuris dažnai dalyvauja mugėse be renginiuose. 

Neseniai parduotuvėje atsirado daugiau sūrių, gamintų iš Sicilijos avių ožkų pieno, taip pat Prosecco – iš pačio pirmojo gamintojo.

Parduotuvėje Palangoje taip pat galima įsigyti pačių tikriausių italų Taralli  šeimos iš vienos kartos į kitą gaminamų užkandukų Taralli, kurie gaminami tradiciniu būdu įdedant pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, kukurūzų miltų balto vyno, pridedant rozmarinų, svogūnų, džiovintų pomidorų ir kitų pagardukų. Nedidukai, apvalūs, kvapnūs ir labai skanūs!

Čia galima įsigyti Saliami,  vytintos, pagamintų išskirtinių ūkių Italijoje, kurie taip pat nedirba su dideliais prekybos centrais, o tiekia jį mažoms parduotuvėms.

Jūros gėrybės aliejuje, maži aštuonkojai, kalmarai, sepijos, ančiuviai į „Sūrių fermą“ taip pat tiekiami į „Sūrių fermą“ tiesiai iš mažo žvejų ūkio Italijoje.

„Taip pat laukiame atvykstant ir Mozzarella, sūrio pagaminto iš buivolių, besiganančių Alpių šlaituose, pieno. Turime ir vytinto kumpio Prosciutto, pagaminto Italijos vienuolyne. Turime visko, ko reikia romantiškam vakarėliui,“ – atskleidė A. Donėla.

Vynas į „Sūrių fermą“ tiekiamas iš nedidelių ūkio Italijos Mandurijos regione – tiekėjai nedirba su dideliais prekybos centrais, tik su mažomis nišinėmis parduotuvėlėms, išlaiko kokybę ir autentiškumą.

„Tokio vyno net Italijoje ne visur rasite – nebent tik mažose sūrių parduotuvėse arba mugėse,“ – sako Arūnas.

Parduotuvė siūlo ir penkių mėnesių ėrienos, kuri į Palangą atkeliauja iš Editos ir Gražvydo Tomų ūkio Lietuvoje, Ukmergės rajone.

„Džiaugiamės, kad mūsų sūrius ir kitą produkciją pamėgo visoje Lietuvoje, – sakė pašnekovas. – Kiekvienas žmogus atsirenka tai, kas jam patinka.

Paklaustas, kokio sūrio, užauginto jo paties ūkyje Vilkaviškio rajone, patartų kiekvienam paragauti, Arūnas nedvejoja: „Vieni skaniausių iš mūsų ūkio – su ožrage, pipirinis, su česnakų džiovintu pomidoru baziliku.“

„Sūrių fermos“ gamybos sūriai visi yra puskiečiai.

Dauguma klientų kol kas –  iš Vilniaus, jie džiaugiasi ,kad Palangoje pagaliau atsirado tokia jauki maža „Sūrių ferma“, kurioje galima įsigyti išskirtinių produktų.

„Kai būname Palangoje, visada užsukame į šią parduotuvę. Vakaras Palangoje su gero sūrio gabaliukais ir geru vynu mums – labai įsimintini,“ – „Palangos tiltui“ sakė Miglė, kuri su vyru Jonu Palangoje – dažni svečiai.

Donėla neslepia, kad verslui įsibėgėjus, žvalgysis į Klaipėdą – prie naujojo turgaus „Sūrių Fermą“ atidarys.

„O tada – ir toliau į kitus miestus. Kai kurie mūsų klientai Palangoje net teiraujasi, kada atidarysime „Sūrių Fermą“ ir Vilniuje,“ – sako verslininkas.

Ar Lietuva – ne tik krepšinio, bet ir sūrių šalis jau?

Išgirdęs tokį klausimą, A. Donėla šypteli: „Tikrai taip! Lietuviai – tikri gurmanai, ir per paskutinius dešimt metų  mūsų skonis – ir sūriams – labai išlavėjo, nes visi daug keliauja, daug ragauja ir žino, ko nori, atsirenka ne tik gerus sūrius, bet ir vyną pagal sūrių skonį.“

 

Scroll to Top