Inga Galdikienė, UAB „Palangos klevas“ direktorė ,Laimono Tamošiūno nuotrauka
Vos tik peržengus Palangos turgaus slenkstį, kurį valdo Palangos miesto savivaldybės įmonė, UAB „Palangos klevas“, pasitinka ne tik šviežių daržovių kvapas, bet ir kūrybos, šurmulio bei šypsenų aura. Nuo 2024-ųjų vasario šia gyvybinga erdve rūpinasi nauja direktorė – Inga Galdikienė, kuri vos per kelis mėnesius su komanda pavertė turgų daugiau nei tik prekybos vieta.
„Labiausiai džiugina, kad turgus tampa bendruomenės traukos centru – susitikimų, edukacijų, kūrybos vieta“, – šypsosi Galdikienė.
Po Galdikienės vadovavimo pradžios Palangos turgus atsinaujino ne tik fiziškai – jame suklestėjo edukacijos, tautodailininkų dirbtuvės, gurmaniškos dienos bei šventės, į kurias traukia ne tik vietiniai, bet ir poilsiautojai iš visos Lietuvos.
Pokyčius ir kurorto prekių kokybės neliko nepastebėta turgaus lankytojų – ypač jo svečių.
„Čia mėsa nereali. Kad tas nuoširdus vaikinukas nesušaltų ir atvažiuotų kiekvieną šeštadienį“, – rašo viena lankytoja soialiniuose tinkluose.
O koks populiariausių mcaisto produktų penketukas turguje?
Inga neabejoja: „Pirmiausia – lapinės daržovės, antroje vietoje – uogos, trečioje – duona, pyragai, ketvirtoje – mėsa ir jos gaminiai, o penketuką užbaigia žuvis.“
Turguje savo prekes siūlo nuostabūs prekybininkai, kurie prekiauja iš maisto furgonėlių mėsos gaminiais: „KUMPELIUKAS“, „BALTUONIO KALAKUTAI“. Taip pat duonos kepėjai: „ABRAKS“, „JOLANTOS KEPAINĖ“, „PITLIUS“, „Morka+“. Mėsos gaminių taip pat siūlo „Norvelina“. „LAVANDŲ SODAS“ siūlo rankų darbo kvapus, muilą.
Ketvirtadieniais turguje šurmuliuoja Anūkų turgelis – unikalus projektas Lietuvoje, kur vaikai parduoda savo pačių užaugintas ar sukurtas prekes: nuo daržovių iki gintaro karoliukų. Tai – ne tik linksmybės, bet ir verslumo pamokos.
„Vaikai čia šokinėja nuo pėdutės prie pėdutės – jiems nėra nuobodu“, – džiaugiasi viena mama.
Edukacinės veiklos turgų pavertė tikru gyvosios kultūros centru. Galdikienė vardija: nuo karpinių, odos ir gintaro dirbtuvių iki žolelių magijos – kiekvienas čia randa, ką sužinoti ir išmokti.
„Turgus – tai žinių, paslapčių ir gyvo bendravimo vieta“, – sako direktorė.
Nors lankytojų srautų statistikos turgus nefiksuoja, aišku viena – vasaromis nuo trečiadienio iki sekmadienio čia netyla pirkėjų ir pardavėjų balsai.
„Eilės nusidriekia prie duonos, daržovių, uogų, sulčių – žmonės ieško skonio ir nuoširdumo“, – pastebi Galdikienė.
Be to, savaitgaliais šalia turgaus renkasi ūkininkai, o šeštadienio rytais vyksta Gintaro turgus, kur skamba liaudies melodijos, kvepia jūra ir šviežiai nušlifuotas Baltijos auksas.
„Būtinai apsilankykite Gintaro turguje – tai šventė akims ir širdžiai“, – kviečia direktorė.
Prieš naujus mokslo metus į turgų užsuks ir mamos, tėčiai su savo atžalomis įsigyti mokyklinių prekių.
– O kaip sekasi „Palangos klevo“ administruojamam Šventosios turgui?
„Šventojoje taip pat įsibėgėja naujovės. Be kita ko, jame pradėjo veikti ir sendaikčių turgus. Nauji nuomininkai įkūrė kavinukę „Nelik alkanas“, siūlo ir puikių vasaros desertų“, – sako pašnekovė.
O ar direktorė pati perka savo turguje? Atsakymas – be dvejonių.
„Turgus – pati jaukiausia vieta. Perku daržoves, mėsą, gėles. Skonis visai kitoks nei parduotuvėse“, – tikina ji.
Artimiausiu metu turgus kvies į renginius „Saulės mugė Palangoje 2025“, „Turgaus dienos“ rudenį bei kalėdinę mugę „Kalėdinė pastogė turgavietėje“.
„Atostogos prasideda nuo Palangos turgaus – ir jos čia tęsiasi kasdien“, – reziumuoja Galdikienė.
Palangos turgus šiandien – tai daugiau nei pirkimas ir pardavimas. Tai vieta, kur šviežumas susitinka su šiluma, o kiekvienas atėjęs išeina su šypsena ir pilna širdimi.